Er is niets dat voorgoed verdwijnt
als je de herinnering maar bewaart

Soms zien we een afscheid onafwendbaar naderen en is er nog tijd om een herinneringsreportage te maken. Zo fijn om een mooi laatste portret te hebben, van iemand waar je veel om geeft. Precies zoals hij of zij was in de laatste fase van zijn/haar leven.
Ik ben er in gespecialiseerd: stervenden, zieken, kinderen, ouderen, huisdieren: ik kom bij u thuis, in het ziekenhuis of naar het Hospice. En neem alle tijd en rust, Het is altijd mogelijk om een mooie afscheidsfoto te maken! Ook van u samen of de familie erbij.

Gevoelvol, integer, met oog voor mens en detail

Toos wist dat ze binnen afzienbare tijd zou komen te overlijden en het besluit was gevallen dat ze voor én samen met haar dochter en kleinzoon nog mooie foto’s wilde laten maken. Bovendien wilde ze zich verzekerd weten van een goede en recente foto voor op haar kist. Het werden heel bijzondere uren, waar ik dankbaar was dit voor haar te hebben kunnen doen. Ze genoot zichtbaar van het samenzijn, haar kleinzoon en dochter, de aandacht, het plezier, de duinen en het strand. Eenmaal thuis lag er een mail die ik hier voor een deel overneem:

“Geweldig!! Bij deze wil ik je gelijk laten weten dat we, en vooral ik, genoten hebben. Ik ben ontzettend blij dat ik jou van het internet heb geplukt. Ik had geen betere keus kunnen doen. Zoals je ook met Jamie omging je had gelijk een klik met hem. In de auto was hij super enthousiast. Ik denk dat ik zeker in geen 6 jaar meer op het strand was geweest. Als ik daar nu aan denk, dan denk; “ik jeetje ik was op het strand!” Ik ben nu wel kapot maar dat geeft niet, dit is gezonde vermoeidheid. Jij zal ook wel bekaf zijn. Je hebt wat afgesjouwd. Ik weet zeker dat Sandra en Jamie hier straks een hele leuke herinnering aan zullen hebben en dat was precies de bedoeling.”
Toos van de Eem

Ze koos de foto’s die haar aan haar hart lagen en vroeg mij daar digitaal een collage van te maken en in te lijsten. Deze collage, van ruim een meter breed, nam zij mee naar het Hospice en ze genoot er tot het laatste moment van.
Hoe waardevol foto’s kunnen zijn had ik nog niet eerder zó sterk bevestigd gezien.

afscheidsfotoshoot

Wilt u ook een bijzondere herinneringsreportage laten maken?
Voor uw kinderen? Of (samen mét en) van uw ouders?